Csajok, Rock 'n' Roll, Dorothy

12109811_1149711485056854_6984149251212209816_o.jpg

A múlt héten jelent meg a Dorothy zenekar második lemeze, amit a mai este végre sikerült meghallgatnom(és szól folyamatosan, miközben ezeket a sorokat pötyögöm). Nem titok, úgy gondolom a rockzene perifériára került Magyarországon, és a jó zenekarok kevés teret kapnak. Szerintem sok jó banda elhal garázs szinteken, illetve a kisebb klubszínpadoknál tovább nem, vagy csak nagyon nehezen jutnak el, ami egyáltalán nem tesz jót a hazai rockéletnek. A csajoknak bizony nincs könnyű dolguk, de egyelőre jól veszik az akadályokat. Sokat dobott a Road zenekarral közös turné, ahol sokan megismerték őket, ősszel pedig(talán kicsit meglepő) a Kowalsky meg a Vega legénységével járják az országot. 

Jobb, ha hozzászoksz!

Ezzel címmel jelent meg a második album, és azt kell mondjam, hogy Dodo, Brigi és Klo ezt rendesen odatette. Nem fogok minden egyes dalon végig menni, de azt rögtön leszögezhetjük, hogy nagy a fejlődés az első lemezhez képest. Elsősorban zeneileg, mert ez bizony piszok vastagon szól. Kövezzen meg mindenki, de én úgy érzem a Road turné, és talán a srácok "pátyolgatása" sokat dobott az anyagon. Ha Dodo hangja nélkül hallgatnám a dalokat, akár azt is gondolhatnám, hogy a hamarosan megjelenő Road lemez anyaga szól a fülembe. Ez egyáltalán nem baj, sőt!! És ha már említésre került az ének. Nagyon tetszik, hogy Dodo rendesen kiereszti a hangját, és erős vokálokat hallhat a nagyérdemű. Néhány dalban hallható egy, ha scream-nek nem is nevezhető, de nagyon erős háttér ének, ami óriásit dob a számokon. Ebből sokat a jövőben, mert jó az irány. Azért egy számot mindenképp ki kell hogy emeljek. A Hozzád hasonló című dalban közreműködik Siklósi Örs(AWS), akivel Dodo duettet énekel, és azt kell mondjam, hogy ez lett a lemez legerősebb, legjobb szerzeménye. Akár a zenei, akár a szöveg részét nézzük ez teljesen rendben van, Örs pedig kitűnő választás volt. De ha már a szövegeknél tartunk, talán ez az egyetlen része az anyagnak ahol lehet még fejlődni a lányoknak. Tudom, tipikus magyar betegség a szövegcentrikusság, de ha már ilyen szép, és változatos nyelvet beszélünk, akkor használjuk is ki. Persze nem kell költői magaslatokba emelkedni, de valahogy nekem hiányzik pár frappáns szófordulat, amire felkapom a fejem, és egyből megragad az agyamban. Akarva akaratlanul is, de Lukács Lacit kell felhoznom példának, aki igazán remek szövegíró, és sok olyan Tankcsapda dal van amit inkább hallgatok a szöveg, mint a zenei alap miatt. A szövegek témája egyébként teljesen hétköznapi dolgokról szól(a Hozzád hasonló azért komolyabb hangvételű). Pasik, csajok, szerelem, szakítás, piálás, szóval csupa olyan amivel könnyen lehet azonosulni. A Másnap című dalon kimondottan jót mosolyogtam, mert már engem is vert agyon párszor a pia...

Összegezve azt kell mondjam, hogy ez jó kis album lett. Jobb mint az első. Nincs Hevesi Tamás feldolgozás, és jól húznak a dalok. 2012 decemberében láttam őket egy rendezvényen a PECSA színpadán, és más akkor lehetett érezni, hogy ők nem fognak eltűnni a süllyesztőben. Ha jól néztem december 28.-án Győrben játszanak, szóval azt hiszem megvan a programom a két ünnep közötti időszakra. Nagyon kíváncsi vagyok rá, hogy élőben hogyan szólnak a dalok. Meg aztán nem mellékesen, három bitang jó csajról van szó. :) 

A teljes lemezt meghallgathatjátok a blog rádiós részlegében.

/2015.10.29/ Update(és nem a Norbi féle):

Az elmúlt napokban egyre többet hallom a címadó dalt a Petőfin, és örömmel nyugtáztam, hogy már a délutáni rotációba is bekerült. Ez bizony nagy szó, mert még olyan zenekaroknak sem mindig megy, mint a már említett Road vagy a Tankcsapda. És persze nem mintha ez sokat számítana, de egyre többször kerül a lemez az én lejátszási listámba is ha megyek valahova. Ja és jelentem, kezdek megbarátkozni a szövegekkel is. Azt kell mondjam, ez egy fasza album lett. Ilyenből még sokat!!!!

Fotó:Facebook

Címkék: Cikkek Lemez