GasztroVOLT

wp_20150701_13_54_30_pro.jpgNem csak iszunk, eszünk is a fesztiválon. Ki többet, ki kevesebbet. Én már nem bírnám pár zsemlével meg löncskonzervvel letolni a fesztivált, sőt igényem van a finom és változatos ételekre. Íme egy kis ismertető, hogy mit is ehetünk egy fesztiválon. :)

Street Food

A fesztiválon tombol a street food, vagyis az utcai kaják teszik ki szinte a 100%-ot. Persze azért itt ne a kétes eredetű török döneresre gondoljunk, bizony a fesztiválon nagyrészt finom, és minőségi ételeket ehetünk. Persze az árát is megkérik rendesen. Vannak ételek amik irreálisan drágák. Jó példa erre az amerikai hot-dog. Kicsi, az Aldiban is fellelhető hot-dog kifli, közepes minőségű virsli, és előre csomagolt otthonra is beszerezhető pirított hagyma, uborka, és a ketchup-mustár-majonéz kombó. Mindez 700 Ft-ért nem túl barátságos, mert ha belegondolok akkor hármat simán be lehet tolni belőle ha jól akarok lakni, az meg már úgy kész ráfizetés.

Hamburger/Hot-Dog/Gyros

A fent említett hot-dog már csak azért is ráfizetés, mert találtam két helyet is ahol nagyon komoly a vetélytárs. Hun-dog és Grill-dog néven, de a kettő lényegében ugyan az. Egy bazi nagy baguette, benne egy kb. 15-20 centis sült kolbász, tele friss zöldségekkel. 1000 Ft-ért teljesen barátságos, és bizony emberes, laktató adag. Ugyan ennél a két kajáldánál hasonló szellemben készítik a hamburgert is. Saccra több mint fél kilós a cucc és minden van benne ami egy igazi burgerbe kell. Helyben készített házi marhahúspogácsa, zöldségek amit nem spórolnak ki belőle. Be kell valljam férfiasan, ez meghaladta a képességeim, és csak küszködve tudtam lenyomni az utolsó falatokat. Szintén 1000 Ft és nagyjából ha ezt vacsizzuk, már majd csak a következő napi reggelin kell gondolkodnunk. Van itt Mcdonalds érzést keltő amcsi burgeres kocsi, de igazán nem értem minek menne oda az ember. Jóval kisebb szendvics hasonló árfekvésben. Pénzkidobás! Találtam egy különlegességet is, szarvas burgert. Bár én nem ettem, egy ismerősöm megkóstolta, és meg volt vele elégedve. Azt mondta finom volt, és jól is lakott. Ezt is 1000 Ft körüli áron adták. Mint ahogy a gyros-t is amit szintén túlzásnak érzek. Tálban már 1500 volt, és bár jól nézett ki a zöldségekkel, akkor is lehúzásnak érzem. A pitás verzió semmivel sem volt nagyobb mint amit mondjuk egy vasútállomásnál eszel 600-ért. Ez ki is maradt az életemből.

Mega burger10437460_10202179292511310_5879518273323105760_n.jpg

Grill és sült ételek/Frissensültek

Idén nagy volt a hangsúly a grill ételeken. Bármerre léptünk kellemes sült illat szállt, és bizony sokszor összefutott a nyál az ember szájában. De itt azért tényleg oda kellett figyelni az árakra, mert gyorsan repkedtek az ezresek. Egyik nap ebédre kinéztem egy isteni saslik nyársat, ami mellé kértem salátát, egy adag rántott hagymakarikát, és vettem egy adag sültkumplit, hogy a társaság nem annyira éhes része is tudjon nassolni valamit. A számla közel 4000 Ft-volt amit azért erős túlzásnak érzek. Főleg úgy, hogy a hagymakarika borzalmas volt. Annyira túlsütötték hogy eltűnt belőle a hagyma, és csak a száraz prézlit érezted. A nyárs finom volt, de hazudok ha azt mondom jól laktam. De volt itt csirkemell és sertés szelet is, amit nagyjából szintén 1000-1500 Ft-os árkategóriában kaptunk meg. Aztán Milán barátom a Balaton grillnél ebédelt, méghozzá zöldséges sertéshúst és héjában sült krumplit egy kicsi tejföllel. A számla itt is 4000 Ft körül volt. A húst dekára mérték, méghozzá 900/10dkg áron. Na most 10 deka hús meg kinek elég ugye?? Aztán ott van a Guru. Na náluk azért ettem többször is, mert sosem gondoltam hogy a csirkehúst ilyen finoman el lehet készíteni. A nuggets mondjuk nem biztos hogy különb volt a boltinál, de az édes-csípős csirke rögök, és a sült csirkenyárnak isteni finomak voltak. Köretnek nachos(ez egyébként szintén sláger volt,mindenhol nachosba botlott az ember) sajt, vagy csípős szósszal. Volt tortillás verzió is, abban nuggets és zöldségek voltak. A legdrágább a Mix volt ahol mind a három húsból kaptunk, plusz a nachos és a szószok. Ez 1800 Ft-ért a miénk lehetett, és egész jól lehetett vele lakni. Volt amerikai BBQ kajálda is ahol szintén dekára mérték az adagot. A csirke 600/10dkg, a sertés 800/10dkg, a marha pedig 900/10dkg. Nos itt is azért nem ettem, mert 10 deka nem túl sok, és ahhoz képest drága. De legalább fasza country zene szólt náluk. :) Voltak mindenféle töltött lepények is, mi csirkés zöldségest ettünk, és kimondottan finom volt. 900 Ft-ért mérték. Ehettünk rántott húst hasábbal 890-ért ami nem olyan vészes, meg volt rántott sajt is. Igaz a camembert az a mirelit, előre panírozott cucc volt, de legalább 8 db-ot adtak hozzá.

Húsos lepénywp_20150701_14_31_01_pro.jpg

Lángos/Zsíroskenyér/Tészták/Egyéb

A lángos és a zsíros/tepertőkrémes kenyér elmaradhatatlan fesztivál kaja. Lángost 600-1000 Ft között lehetett enni, értelemszerűen a sima a legolcsóbb, a sajtos-tejfölös a legdrágább, bár 1000 pénzért már sonkát vagy csípős szalámit is kaptunk érte. Elég nagy és zsíros ahhoz, hogy egy pár órára enyhítse az éhségünket. A zsíros és tepertőkrémes kenyér az egyik legjobb a fesztiválon. Egy bazi nagy szelet parasztkenyér, házi zsír vagy tepertőkrém, paprika, paradicsom, hagyma, hegyes erős paprika. Kövezzetek meg de nem tudom az árát, mert csak tömtem a fejem, és sosem néztem az árát, de 600-800 Ft körül mozoghat. Egy jó fröccsel mennyei lakoma! Volt olasz tésztázó is. Különféle tésztákat kombinálhattunk különféle szószokkal mint például az alap bolognai vagy milánói, de volt carbonara(igaz tejszínes), tejszínes-gombás stb.. Kérhettünk sima vagy parmezán sajtot a tetejére, mindezt 1300-1500 Ft-ért. Egy sétáló dobozban kaptuk, és egész jó adag volt, viszont nem túl finom...Szóval ahhoz képest hogy nem volt finom, legalább drágán kaptuk meg. Volt automata is, ahol különböző tésztaféléket, illetve ha jól néztem rizses illatos csirkét is lehetett kapni. Ebből sem ettem, ezt 900 Ft-ért lehetett kapni. Volt töltött zokni és a kenyérlángos na meg helyben készült chips, ami nem a bolti lófasz volt, hanem igazán finom vastag burgonya szeletek, amit kérhettünk sima és fűszersóval is, valamint külön tégelyben mártogatóst több fajtát is. A medvehagymás majonéz isteni finom volt, de volt sima majonéz, csípős szószok és sima ketchup is.Szósszal együtt 1000 Ft, de jó nagy adag. Három ember simán elvan belőle. Ráadásul jó zsíros, szóval hamar eltelít.

Az isteni mexikói

Említettem már a nachost, és tényleg mindenfelé lehetett kapni. Aki nem tudná, ez egy tortilla chips, és általában mártogatósokkal kínálják. Itt sok helyen köretként funkcionált a más említett szószokkal együtt. Na de a lényeg, hogy találtunk egy isteni mexikói kajáldát, jól eldugva az egyik színpad felé vezető hátsó út mellett. Nem volt túl nagy választék. Chimichanga, Quesadilla, Burrito. Viszont ezek valami isteni finomak voltak. Na jó a Burrito kimaradt de a többiből ítélve az sem lehetett rossz. A Chimichanga egy töltött tészta, sült rizzsel, hússal, zöldségekkel töltve, olajban sütve. Igazi kalóriabomba. A Quesadilla egy töltött tortilla hússal, zöldségekkel, jalapeno-val töltve, háromszögbe hajtva. A Burrito ugyan ez szinte, csak feltekerve mint az oly népszerű dürüm. Kérhettük chilis babbal töltve is, ami meg aztán még rádobott egy lapáttal a kalóriákra. Ha akartunk nachost és szószt akkor 1500 Ft-ot kértek, nélkülük 1300. 

Chimichangawp_20150701_10_59_12_pro.jpg

Quesadillawp_20150701_10_59_07_pro.jpg

 

Nagyjából ennyi. Rengetek kajálda van a fesztiválon, és mindenki megtalálja az ízlését. Tény hogy nem olcsó, de mint mondtam én már nem tudnám végigcsinálni zsemlével meg konzervekkel. Igénylem a normális ebédet, de vagyok olyan lusta hogy inkább a fesztiválon egyem meg, és nem valamelyik helyi egységben. Bár ha belegondolok, mire lebuszozok a belvárosba nagyjából pénzügyileg is ugyan ott vagyok..

Címkék: Cikkek