A Dal 2016-Harmadik elődöntő

eurovision.jpg

Jön a harmadik elődöntő, és az utolsó tíz dal. Nézzük mi a felhozatal.

Berkes Olivér&Tóth Andi-Seven Seas

Kövezzetek meg, de nem tudom kik ők, és igazából nem is különösebben nyűgöztek le. Tucat dal, nem több 12-nél. Zeneileg nem hoz extrát. Olivér barátunknak meg el kéne gondolkodnia. hogy legközelebb ne olyan partner válasszon, aki vokálisan leiskolázza.

Veres Mónika (Nika)-Beauitiful Love

Nos, Nika nekem még mindig az, akit ne féltsen a papája, mert nem rossz kislány (ha ismered a dalt, akkor még jó korban születtél), De szintén Nika az, akiből egy igazán kiváló énekesnő lett. Ha Mohamed Fatimánál azt mondtam, hogy jobban ki lehetne maxolni a hangját, akkor ez érvényes Mónikára is. Bár megvillantja a tudományát, attól még a dal nem lesz több egy egyszerű balladánál. Kár érte. Egyébként a múlt hét egyik meglepetése, hogy Nika az utolsó pillanatban változtatott, és magyarul adja elő a dalt.

Ív-Love Kills Me

Ív először ByeAlex oldalán tűnt fel a fülemnek, mert a "Bocs hogy" című dalban egészen jól énekelt. A Love Kills Me szintén a jobb dalok közé tartozik. Egy frappáns színpadi képpel (ha a "nép" is úgy ítéli) akár még esélyes is lehet. Kíváncsi leszek rá élőben.

Singh Viki-Katonák

Viki a Misztrál zenekar kizárása miatt lehet most itt. Nos, ez a dal megint nem ide való. Szomorú a hangulata, és szomorú a szövege. Ha magyarul adja elő nem érti majd senki, angolra lefordítani meg nem tudom mennyire lenne értelme. A mondanivaló persze nálam is célba ért, de akkor is azt mondom, hogy nem ide való. Amúgy Viki nagyon szépen énekel.

Agárdi Szilvia-It is Love

Ugye Török Jázminnál mondtam, hogy olyan mintha egy Imbruglia dalt hallanék. Nos Szilviánál meg olyan, mintha egy Dido nóta szólalna meg. Érdekes hangszín, de egy újabb ballada, ami semmivel sem jobb mint a versenyben szereplő hasonló próbálkozások. Ebből is ki lehetett volna hozni többet.

B The First-You Told Me You Loved Me

Pély Barna ledobta a bugyuta celeb köntöst, és megmutatta, hogy igazán jó énekes, és zenész. Lüktető, kicsit blues, kicsit rock and roll nóta. Hogy esélye mennyi van, azt nem tudom. Születtek (számomra) vitatható továbbjutói az első két elődöntőnek, így már nem merek jósolni. A dal összességében rendben van, bár ez sem ide való.

Petruska-Trouble in My Mind

Petruska András dala szintén a kellemes meglepetések közé tartozik. Bohém dallamvilág, és egy egészen korrekt ének. Nem tudom a közönség mennyire lesz vevő rá. Ilyenkor mindig az van bennem, hogy a nagy átlag nem ezt képzeli el Stockholmban. Igaz kijuttattuk ByeAlexet is, pedig az sem volt egy átlagos dal. Erre is azt mondom, meglátjuk. Nálam megy a tetszik kalapba.

Gájer Bálint-Speed Bump

Ez megint egy olyan dal, ami elveszik a harmincas mezőnyben. Semmi extra nincs benne. Ennél sokkal jobb dalok vannak a versenyben.

Parno Graszt-Már nem szédülök

Régebben, ha szóba került a verseny, hamar ráböktem, hogy mehetne a Parno Graszt. Nem tagadom, imádom amit csinálnak. Az autentikus cigányzene legnagyobbjai, és ezt külföldön is elismerik. De ez a dal melléfogás. Próbálkoztak kicsit "befogadhatóbbá" tenni a zenét, de kár volt érte. Ha azt csinálják mint amúgy általában, a porig alázzák a mezőnyt. Ha azt a lendületet hozzák amit igazán tudnak, akkor nem is lenne kérdés kit kellene küldenünk. Félkézzel jobbak, mint itt a mezőny bármelyik tagja. Így viszont szerintem még a döntőig sem mennek majd el. Erre mondom én azt, hogy ez egy szomorú történet.

Horányi Juli-Come Along

Vele a Mius kapcsán találkoztam először. Aki hasonló történetet várt, az csalódni fog. Az önálló projekt azért másabb zenei világ. A dal nem lenne rossz, csak éppen ebből a fajtából is volt már pár, és van is még kettő ebben az elődöntőben. Kár érte, mert Juli kiváló énekesnő. Megkockáztatom, az egyik legjobb a hölgyek közül.Hogy mire lehet ez elég? Innen szerintem nem lesz gond a továbbjutás, de a középdöntőből már kérdéses. Meglátjuk.

Az én továbbjutóim: Petruska, Horányi Juli, Parno Graszt, Ív, és a B The First. Vigaszágon pedig Veres Mónika menne a kö9vetkező körbe. Ami azt illeti, nem volt könnyű döntenem. Ha csak a dalokat nézem akkor Ív, és Petruska András. Juli és a Parno Graszt pedig az eddigi munkásságuk alapján megy nálam tovább.